Ciasto na pizze

Krótki opis

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto na pizze. Po upieczeniu jest chrupkie na brzegach, a miękkie w środku. Idealnie nadaje się na wszelkiej maści pizze robione w zwykłym domowym piekarniku.
Czas przygotowania 10 min.
Czas odpoczynku 1 godzina
Czas Totalny 1 godzina 10 min.
Rodzaj Sosy i dodatki
Kuchnia Włoska
Porcje 3 osoby

Wyposażenie

  • Duża miska lub blat

Składniki
  

  • zaczyn drożdżowy (patrz niżej)
  • 400 g mąki pszennej (typ 450 - 650)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki wymieszać.
  • Wyrabiać do uzyskania zbitego i sprężystego ciasta(dosypać trochę mąki jeśli będzie się kleiło).
  • Ciasto przykryć szmatką i zaczekać 60 minut do wyrośnięcia.
Zaczyn drożdżowy
Dzięki niemu pieczywo będzie puszyste i pięknie wyrośnie. Podstawa bardzo wielu wypieków jak np. chleba, bułek i pizzy.
Sprawdź ten przepis
zaczyn drożdżowy
Sos pomidorowy
Klasyczny sos pomidorowy na spód pizzy, zapiekanki lub tarty. Passata pomidorowa, czosnek, bazylia i oregano... Czyli prosto i po włosku.
Sprawdź ten przepis
sos pomidorowy
Sos szpinakowy
Pyszny sos szpinakowy na spód pizzy, zapiekanki lub tarty. Szpinak, czosnek, masło i gałka muszkatołowa tworzą niebywałą kompozycję smaków dla każdego.
Sprawdź ten przepis
sos szpinakowy
Udostępnij przez
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Zostaw komentarzx