Krótki opis
Klasyczny sos pomidorowy na spód pizzy, zapiekanki lub tarty. Passata pomidorowa, czosnek, bazylia i oregano... Czyli prosto i po włosku.
Czas przygotowania 3 min. min.
Czas gotowania 15 min. min.
Czas Totalny 18 min. min.
Rodzaj Sosy i dodatki
Kuchnia Włoska
Porcje 3 osoby
Wyposażenie
- Patelnia
Składniki
- 250 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 ząbek czosnku
- 2 szczypty soli
Sposób przygotowania
- Do garnka wlać oliwę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Smażyć chwilkę do uzyskania złotego koloru (uważać by nie spalić).
- Dodać przecier pomidorowy oraz wszystkie przyprawy i wymieszać.
- Zagotować i zmniejszyć ogień na palniku na najmniejszy.
- Gotować pod przykryciem 15 minut.