Krótki opis
Ptasie mleczko to biszkopt z delikatną i rozpływającą się w ustach pianką owocową. Największą zaletą tego ciasta jest to, że smakuje każdemu.
Czas przygotowania 30 min. min.
Czas gotowania 1 godzina godzina 30 min. min.
Czas odpoczynku 1 godzina godzina
Czas Totalny 3 godz. godziny
Rodzaj Deser
Kuchnia Polska
Porcje 1 blacha
Wyposażenie
- Piekarnik
- Mikser
- Garnek
- Blacha
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 6 łyżek mąki (100g)
- 6 łyżek cukru (110g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Podkład na blachę
- 3 łyżki kaszy mannej
- 1 łyżka margaryny
Pianka
- 4 szt. bitej śmietany w proszku (Śnieżka)
- 2 szt. galaretki w proszku o smaku 1
- 2 szt. galaretki w proszku o smaku 2
Sposób przygotowania
Przygotowanie blachy
- Natłuścić blachę margaryną i wsypać do niej kasze manną.
- Przechylając blachę i lekko ją potrząsając rozprowadzić kasze manną.
- Nadmiar kaszy mannej, który się nie przykleił do blachy wysypać.
Biszkopt
- Oddzielić białka od żółtek i ubić białka.
- Dodać żółtka oraz cukier i miksować przez 5minut.
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiewać ją do ciasta przez sito (mieszając powoli drewnianą łyżką).
- Wylać ciasto na blachę i włożyć do zimnego piekarnika.
- Włączyć piekarnik na 160-175stopni.
- Piec 25minut od momentu nagrzania się piekarnika.
- Wyciągnąć biszkopt i pozostawić do ostudzenia.
- Zetrzeć szmatką lub ręcznikiem papierowym kaszę manną z boków blachy przed nałożeniem pierwszej warstwy pianki.
Pianka
- Zrobić dwie bite śmietany oraz dwie galaretki o 1 smaku (do galaretki dać o połowę mniej wody niż jest napisane w instrukcji).
- Ostudzić galaretkę i dodać do bitej śmietany nim zacznie tężeć.
- Odstawić do lodówki i obserwować czy tężeje.
- Rozmieścić na cieście gdy stężeje na tyle by mieć stan pośredni między cieczą, a ciałem stałym.
- Szczelnie przykryć całe ciasto (zwłaszcza kanty).
- Powtórzyć powyższe instrukcję ze pozostałymi galaretkami i bitymi śmietanami, z pominięciem punktu 4 i 5.
- Drugą warstwę pianki wylewamy na ciasto w momencie gdy zacznie tężeć ale dalej jest w formie płynnej.