Krótki opis
Prosty i szybki sposób na sos beszamelowy. Baza dla wielu sosów oraz obowiązkowy dodatek do Lassagne. Idealnie nadaje się do dań z makaronem i zapiekanek.
Czas przygotowania 5 min. min.
Czas gotowania 5 min. min.
Czas Totalny 10 min. min.
Rodzaj Sosy i dodatki
Kuchnia Włoska
Porcje 1 duża lassagne
Wyposażenie
- Garnek
Składniki
- 500 g mleka
- 50 g mąki pszennej (3 łyżki)
- 25 g masła
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Roztopić masło na patelni i dodać mąkę.
- Szybko mieszać aż powstanie gładka masa (uważać by nie spalić).
- Gdy przybierze lekko brązowy kolor dodać mleko cały czas mieszając.
- Dodać przyprawy i podgrzewać aż do zagotowania się.