Krótki opis
Kluski śląskie z dziurką w środku to tradycyjne polskie danie. Obowiązek na polskim weselu i komunii. Kluski śląskie idealnie współgrają z mięsnymi sosami.
Czas przygotowania 1 godzina godzina 30 min. min.
Czas gotowania 30 min. min.
Czas Totalny 2 godz. godziny
Rodzaj Obiad
Kuchnia Polska
Porcje 1 porcja
Wyposażenie
- Duży garnek
- Miska
- Praska do ziemniaków
Składniki
- ¾ porcji ziemniaków
- ¼ porcji mąki ziemniaczanej
- 1 jajko (na pół kilo ziemniaków)
- ⅛ kostki masła (na pół kilo ziemniaków)
- ½ łyżeczki soli (na 1 litr wody, w której będziemy gotować ziemniaki)
- 4-6 łyżeczek soli (do wody, w której będziemy gotować kluski)
Sposób przygotowania
Przygotowanie klusek
- Ziemniaki ugotować w wodzie z solą, odcedzić i przecisnąć przez praskę.
- Poczekać aż ziemniaki ostygną i umieścić je w misce.
- Wykroić ćwiartkę ziemniaków z miski i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
- Dodać jajko, masło i wszystko wymieszać.
- Wyrabiać do uzyskania jednolitej konsystencji (jak się będzie lepić to dodać więcej mąki).
- Ręcznie uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Zrobić palcem dziurkę w kluskach.
Gotowanie
- Zagotować wodę w bardzo dużym garnku.
- Dodać do wody 4 łyżeczki soli (w przypadku 6l garnka).
- Wrzucać po 20-30 klusek naraz.
- Każdą porcję gotujemy 7-10 minut.