Kluski śląskie

Krótki opis

Kluski śląskie z dziurką w środku to tradycyjne polskie danie. Obowiązek na polskim weselu i komunii. Kluski śląskie idealnie współgrają z mięsnymi sosami.
Czas przygotowania 1 godzina 30 min.
Czas gotowania 30 min.
Czas Totalny 2 godz.
Rodzaj Obiad
Kuchnia Polska
Porcje 1 porcja

Wyposażenie

  • Duży garnek
  • Miska
  • Praska do ziemniaków

Składniki
  

  • ¾ porcji ziemniaków
  • ¼ porcji mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (na pół kilo ziemniaków)
  • kostki masła (na pół kilo ziemniaków)
  • ½ łyżeczki soli (na 1 litr wody, w której będziemy gotować ziemniaki)
  • 4-6 łyżeczek soli (do wody, w której będziemy gotować kluski)

Sposób przygotowania
 

Przygotowanie klusek

  • Ziemniaki ugotować w wodzie z solą, odcedzić i przecisnąć przez praskę.
  • Poczekać aż ziemniaki ostygną i umieścić je w misce.
  • Wykroić ćwiartkę ziemniaków z miski i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
  • Dodać jajko, masło i wszystko wymieszać.
  • Wyrabiać do uzyskania jednolitej konsystencji (jak się będzie lepić to dodać więcej mąki).
  • Ręcznie uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Zrobić palcem dziurkę w kluskach.

Gotowanie

  • Zagotować wodę w bardzo dużym garnku.
  • Dodać do wody 4 łyżeczki soli (w przypadku 6l garnka).
  • Wrzucać po 20-30 klusek naraz.
  • Każdą porcję gotujemy 7-10 minut.
Udostępnij przez
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Zostaw komentarzx