Krótki opis
Tradycyjna śląska zupa na wędzonkach i zakwasie żytnim. Żurek śląski według Lesia jest absolutnym fenomenem dla każdego mięsożercy.
Czas przygotowania 20 min. min.
Czas gotowania 1 godzina godzina
Czas Totalny 1 godzina godzina 20 min. min.
Rodzaj Obiad
Kuchnia Polska
Porcje 5 litrów
Wyposażenie
- Duży garnek
- Patelnia
Składniki
Mięso
- 200-400 g żeberek wędzonych lub kiełbasy swojskiej
- 200 g boczku wędzonego
- 400 g frankfurterek
- 600 g białej kiełbasy
Nabiał i inne
- 10 jajek
- 0,5-0,7 litra zakwasu na żurek (im bardziej kwaśny tym mniej wlewamy)
- 2 duże cebule
- 2-3 kromek dobrego chleba (na jeden talerz / miskę żurku)
Przyprawy
- 1 ½ łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 2 łyżki majeranku
Sposób przygotowania
- Do garnka wlewamy 2 litry wody i gotujemy żeberka przez 20 minut.
- W międzyczasie kroimy boczek oraz cebulę w kosteczki i smażymy na patelni, a potem dodajemy do wywaru wraz z tłuszczem, który się wytopił.
- Dodajemy do wywaru białe kiełbaski, a po 10 minutach dodajemy jeszcze frankfuterki.
- W międzyczasie gotujemy jajka na twardo (ale nie za długo - maksymalnie 10 minut).
- Po 10 minutach gotowania wywaru dodajemy zakwas, a jajka obieramy ze skorupki.
- Po dolaniu zakwasu podgrzewać żurek do momentu zagotowania się i dodać jajka na koniec.
- Podajemy z pokrojonym w koski lub pourywanym chlebem.