Krótki opis
Słodziutki dżem z całymi owocami czereśni i lekką nutką kwaśności. Początek lata to najlepszy okres by uzupełnić nasze zapasy domowe o dżem z czereśni.
Czas przygotowania 1 godzina godzina
Czas gotowania 25 min. min.
Czas Totalny 1 godzina godzina 25 min. min.
Rodzaj Przetwory
Kuchnia Polska
Porcje 5 słoiczków
Wyposażenie
- Garnek z grubym dnem
- Słoiczki 150ml
Składniki
- 1 kg czereśni
- 300 g cukru
- 10 g pektyny
- 2 cytryny (lub płaska łyżeczka kwasku cytrynowego)
- ½ szklanki wody
Sposób przygotowania
- Umyć i wydrylować czereśnie.
- Dodać do garnka czereśnie, wodę i 2/3 cukru.
- Wymieszać wszystko i gotować przez ok. 20 minut.
- Pozostałą część cukru zmieszać z pektyną.
- Dodawać powoli pektynę jednocześnie mieszając.
- Gotować jeszcze 5 minut i na koniec zebrać pianę z góry dżemu.
- Gotujący się dżem wlewać do słoików i zakręcić.