Krótki opis
Delikatny i prosty w przygotowaniu biszkopt, który zawsze wychodzi. Można go użyć do robienia wielu rodzajów tortów i ciast. Idealnie współgra z galaretką.
Czas przygotowania 25 min. min.
Czas gotowania 30 min. min.
Czas Totalny 55 min. min.
Rodzaj Deser
Kuchnia Polska
Porcje 1 blacha
Wyposażenie
- Piekarnik
- Mikser
- Blacha
Składniki
Ciasto
- 6 jajek
- 9 łyżek mąki (1,5 łyżki na każde jajko)
- 9 łyżek cukru (1,5 łyżki na każde jajko)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Podkład na blachę
- 3 łyżki kaszy mannej
- 1 łyżka margaryny
Sposób przygotowania
Wyrabianie ciasta
- Oddzielić białka od żółtek i ubić białka.
- Dodać żółtka oraz cukier i miksować przez 5minut.
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiewać ją do ciasta przez sito (mieszając powoli drewnianą łyżką).
Przygotowanie blachy
- Natłuścić blachę margaryną i wsypać do niej kasze manną.
- Przechylając blachę i lekko ją potrząsając rozprowadzić kasze manną.
- Nadmiar kaszy mannej, który się nie przykleił do blachy wysypać.
Pieczenie
- Wylać ciasto na blachę i włożyć do zimnego piekarnika.
- Włączyć piekarnik na 160-175stopni.
- Piec 25minut od momentu nagrzania się piekarnika.
- Wyciągnąć biszkopt i pozostawić do ostudzenia.