Krótki opis

Delikatny i prosty w przygotowaniu biszkopt, który zawsze wychodzi. Można go użyć do robienia wielu rodzajów tortów i ciast. Idealnie współgra z galaretką.
Czas przygotowania 25 min.
Czas gotowania 30 min.
Czas Totalny 55 min.
Rodzaj Deser
Kuchnia Polska
Porcje 1 blacha

Wyposażenie

  • Piekarnik
  • Mikser
  • Blacha

Składniki
  

Ciasto

  • 6 jajek
  • 9 łyżek mąki (1,5 łyżki na każde jajko)
  • 9 łyżek cukru (1,5 łyżki na każde jajko)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Podkład na blachę

  • 3 łyżki kaszy mannej
  • 1 łyżka margaryny

Sposób przygotowania
 

Wyrabianie ciasta

  • Oddzielić białka od żółtek i ubić białka.
  • Dodać żółtka oraz cukier i miksować przez 5minut.
  • Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiewać ją do ciasta przez sito (mieszając powoli drewnianą łyżką).

Przygotowanie blachy

  • Natłuścić blachę margaryną i wsypać do niej kasze manną.
  • Przechylając blachę i lekko ją potrząsając rozprowadzić kasze manną.
  • Nadmiar kaszy mannej, który się nie przykleił do blachy wysypać.

Pieczenie

  • Wylać ciasto na blachę i włożyć do zimnego piekarnika.
  • Włączyć piekarnik na 160-175stopni.
  • Piec 25minut od momentu nagrzania się piekarnika.
  • Wyciągnąć biszkopt i pozostawić do ostudzenia.
Udostępnij przez
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Zostaw komentarzx