Gulasz z szynki

Krótki opis

Gulasz z szynki wieprzowej to idealny pomysł na niedzielny obiad. Można go podawać z ryżem, ziemniakami, kluskami śląskimi lub pieczywem.
Czas przygotowania 20 min.
Czas gotowania 50 min.
Czas odpoczynku 1 godzina
Czas Totalny 2 godz. 10 min.
Rodzaj Obiad
Kuchnia Polska
Porcje 4 osoby

Wyposażenie

  • Głęboka patelnia

Składniki
  

  • 1 kg szynki
  • 1 szklanka wody
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki margaryny
  • 2 łyżki Maggi

Przyprawy

  • 2 łyżeczki czosnku staropolskiego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu

Zagęszczacz

  • ¾ szklanki wody
  • 3-4 łyżki mąki pszennej

Opcjonalne

  • garść lubczyku lub pietruszki

Sposób przygotowania
 

Przygotowanie

  • Pokroić mięso w kostki (2-3cm).
  • Wymieszać mięso z solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim
  • Odstawić na 1 godzinę do lodówki

Gotowanie

  • Mięso dać na patelnie i przysmażyć na margarynie, aż się lekko przypiecze z dwóch stron.
  • W międzyczasie pokroić cebulę w kosteczki, a czosnek w 1mm plastry.
  • Dodać cebulę z czosnkiem i smażyć, aż się cebula lekko zarumieni.
  • Dodać 300ml wody oraz sos sojowy(magę) i dusić na małym ogniu 30 minut.

Zagęszczenie sosu

  • Ściągnąć przygotowany sos z gazu.
  • W pojemniku/słoiczku/szklance połączyć 150ml wody z 3 łyżkami mąki pszennej.
  • Dodać przygotowany zagęszczacz do sosu i dokładnie wymieszać.
  • Podgrzewać sos, aż do zagotowania co jakiś czas mieszając.

Opcjonalne

  • Jak ktoś lubi to można dodać posiekany lubczyk lub pietruszkę.
Czosnek staropolski
Mieszanka przypraw o wyjątkowej kompozycji smaków, w której główne skrzypce gra czosnek.
Sprawdź ten przepis
czosnek staropolski
Udostępnij przez
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Zostaw komentarzx