Jak ugotować ryż?

Sypki ryż

Dobrze ugotowany sypki ryż smakuje o niebo lepiej niż jego odpowiednik w torebkach. Ziarenka ryżu są całe, miękkie i się nie kleją. Sposób na jego przygotowanie jest zaskakująco prosty.
Czas przygotowania 3 min.
Czas gotowania 15 min.

Wyposażenie

  • Pojemnik (garnek/miska)
  • Sitko z drobnymi oczkami

Składniki

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka ryżu
  • ½ płaska łyżeczka soli

Instrukcje

Czyszczenie

  • Wsypujemy ryż do garnka, zalewamy wodą i lekko mieszamy, aż woda zmętnieje.
  • Mętną wodę odlać przelewając przez sitko i wrócić do kroku pierwszego.
  • Gdy woda przestanie się robić mętna to znak, że ryż jest oczyszczony.

Gotowanie

  • Wsypać do garnka ryż, wodę i sól.
  • Ustawić na największym gazie i co jakiś czas mieszać do czasu, aż się zagotuje.
  • Następnie przykryć garnek, zmniejszyć na najniższy ogień i gotować jeszcze 9 minut.
  • Po tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę i stać się miękki ale nie rozmiękczony.
Drukuj Przypnij

Ryż w torebkach

Najbardziej popularny ryż w polskich sklepach. Jest to idealna opcja dla ludzi, którzy nie lubią pilnować czasu gotowania. Ryż ten bardzo ciężko spalić ale również nigdy nie będzie miał tak idealnej struktury po ugotowaniu jak ryż sypki.
Czas gotowania 15 min.
Czas Totalny 15 min.

Wyposażenie

  • Garnek

Składniki

  • 1 łyżeczka soli (na 1 litr wody)
  • woda (tyle by przykryć torebki z ryżem)
  • torebki z ryżem

Instrukcje

  • Zagotować wodę z solą.
  • Dodać do wody ryż i gotować pod przykryciem
  • Po 12-15 minutach ryż powinien być gotowy
Drukuj Przypnij
Udostępnij przez
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Zostaw komentarzx