Sypki ryż
Dobrze ugotowany sypki ryż smakuje o niebo lepiej niż jego odpowiednik w torebkach. Ziarenka ryżu są całe, miękkie i się nie kleją. Sposób na jego przygotowanie jest zaskakująco prosty.
Czas przygotowania 3 min. min.
Czas gotowania 15 min. min.
Wyposażenie
- Pojemnik (garnek/miska)
- Sitko z drobnymi oczkami
Składniki
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka ryżu
- ½ płaska łyżeczka soli
Instrukcje
Czyszczenie
- Wsypujemy ryż do garnka, zalewamy wodą i lekko mieszamy, aż woda zmętnieje.
- Mętną wodę odlać przelewając przez sitko i wrócić do kroku pierwszego.
- Gdy woda przestanie się robić mętna to znak, że ryż jest oczyszczony.
Gotowanie
- Wsypać do garnka ryż, wodę i sól.
- Ustawić na największym gazie i co jakiś czas mieszać do czasu, aż się zagotuje.
- Następnie przykryć garnek, zmniejszyć na najniższy ogień i gotować jeszcze 9 minut.
- Po tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę i stać się miękki ale nie rozmiękczony.
Ryż w torebkach
Najbardziej popularny ryż w polskich sklepach. Jest to idealna opcja dla ludzi, którzy nie lubią pilnować czasu gotowania. Ryż ten bardzo ciężko spalić ale również nigdy nie będzie miał tak idealnej struktury po ugotowaniu jak ryż sypki.
Czas gotowania 15 min. min.
Czas Totalny 15 min. min.
Wyposażenie
- Garnek
Składniki
- 1 łyżeczka soli (na 1 litr wody)
- woda (tyle by przykryć torebki z ryżem)
- torebki z ryżem
Instrukcje
- Zagotować wodę z solą.
- Dodać do wody ryż i gotować pod przykryciem
- Po 12-15 minutach ryż powinien być gotowy