Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Krótki opis

Chleb pszenny na zakwasie żytnim, który smakuje jak z dobrej piekarni. Chlebek jest bardzo aromatyczny, skórka jest chrupiąca, a miąższ miękki i delikatny.
Czas przygotowania 20 min.
Czas gotowania 35 min.
Czas wyrastania 1 godzina 30 min.
Czas Totalny 2 godz. 25 min.
Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polska
Porcje 2 średnie bochenki

Wyposażenie

  • Piekarnik
  • Blacha
  • Duża miska

Składniki
  

  • 500 g mąki pszennej (typ 450)
  • 200 ml zakwasu żytniego (patrz niżej)
  • 200 ml ciepłej wody (poniżej 40 stopni Celsjusza)
  • 30 g drożdży (1/3 kostki)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Sposób przygotowania
 

Przygotowanie ciasta

  • Woda powinna być ciepła ale jej temperatura nie może przekraczać 40 stopni Celsjusza.
  • Odmierzamy 1/2 szklanki ciepłej wody, dodajemy drożdże, cukier i sól i mieszamy dokładnie.
  • Po dokładnym wymieszaniu umieszczamy zakwas, wodę, oliwę, mąkę w misce i mieszamy łyżką.
  • Gdy już składniki się wstępnie połączą to wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut.
  • Podsypujemy blachę mąką, a następnie formujemy bochenek chleba i umieszczamy go na niej.
  • Bochenek zostawiamy do wyrośnięcia w piekarniku rozgrzanym do 30-40 stopni(nie więcej!) na 90 minut.

Pieczenie

  • Gdy już chleb wyrośnie wyciągamy blachę z piekarnika.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza
  • Wkładamy chleb do piekarnika na 35 minut.
  • Po wyciągnięciu odstawiamy chleb w chłodne miejsce na 40-60 minut.
Udostępnij przez
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Zostaw komentarzx