Chleb z ziarnami

Krótki opis

Pyszny i chrupiący żytnio-pszenny chlebek pełnoziarnisty na zakwasie. Chleb z ziarnami dzięki siemieniu lnianemu i słonecznikowi ma wyjątkowy smak.
5 z 1 głosu
Czas przygotowania 30 min.
Czas gotowania 2 godz. 15 min.
Czas odpoczynku 45 min.
Czas Totalny 3 godz. 30 min.
Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polska
Porcje 4 chleby

Wyposażenie

  • 4x Forma do pieczenia chleba
  • Duża miska

Składniki
  

  • Zakwas żytni (patrz niżej)
  • Zaczyn drożdżowy (patrz niżej)
  • 3 szklanki lekko ciepłej wody
  • 600 g mąki żytniej (typu 1800)
  • 400 g mąki pszennej (typu 450)
  • ¾ szklanki otrąb żytnich (lub innych)
  • ¾ szklanki siemia lnianego (całego)
  • ½ szklanki słonecznika
  • 3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania
 

  • Zakwas, zaczyn, wodę i sól wymieszać.
  • Następnie dodać wszystkie dodatki poza mąką i ponownie wymieszać.
  • Na samym końcu dodać mąkę i dobrze wyrobić ciasto.
  • Przykryć ciasto szmatką i odłożyć na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
  • Włożyć ciasto do form – zapełnić do połowy(klei się do rąk ale to normalne).
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 50ºC – włożyć do wyrośnięcia na 30-60 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC – piec 15minut.
  • Następnie ustawić temperaturę 200ºC – piec 50minut.
  • Po pieczeniu zostawić chleb „do góry nogami” na ok. 10 minut.
Żytni zakwas chlebowy
Żytni zakwas chlebowy to połączenie wody i mąki, w którym wytwarzają się drożdże i bakterie, dzięki którym pieczywo ma wyjątkowy aromat i świetnie rośnie.
Sprawdź ten przepis
żytni zakwas chlebowy
Zaczyn drożdżowy
Dzięki niemu pieczywo będzie puszyste i pięknie wyrośnie. Podstawa bardzo wielu wypieków jak np. chleba, bułek i pizzy.
Sprawdź ten przepis
zaczyn drożdżowy
Udostępnij przez
Subskrypcja
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
1
0
Zostaw komentarzx