Krótki opis
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto na pizze. Po upieczeniu jest chrupkie na brzegach, a miękkie w środku. Idealnie nadaje się na wszelkiej maści pizze robione w zwykłym domowym piekarniku.
Czas przygotowania 10 min. min.
Czas odpoczynku 1 godzina godzina
Czas Totalny 1 godzina godzina 10 min. min.
Rodzaj Sosy i dodatki
Kuchnia Włoska
Porcje 3 osoby
Wyposażenie
- Duża miska lub blat
Składniki
- zaczyn drożdżowy (patrz niżej)
- 400 g mąki pszennej (typ 450 - 650)
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki wymieszać.
- Wyrabiać do uzyskania zbitego i sprężystego ciasta(dosypać trochę mąki jeśli będzie się kleiło).
- Ciasto przykryć szmatką i zaczekać 60 minut do wyrośnięcia.
Zaczyn drożdżowy
Dzięki niemu pieczywo będzie puszyste i pięknie wyrośnie. Podstawa bardzo wielu wypieków jak np. chleba, bułek i pizzy.
Sprawdź ten przepis
Sos pomidorowy
Klasyczny sos pomidorowy na spód pizzy, zapiekanki lub tarty. Passata pomidorowa, czosnek, bazylia i oregano... Czyli prosto i po włosku.
Sprawdź ten przepis
Sos szpinakowy
Pyszny sos szpinakowy na spód pizzy, zapiekanki lub tarty. Szpinak, czosnek, masło i gałka muszkatołowa tworzą niebywałą kompozycję smaków dla każdego.
Sprawdź ten przepis