Ptasie mleczko

Krótki opis

Ptasie mleczko to biszkopt z delikatną i rozpływającą się w ustach pianką owocową. Największą zaletą tego ciasta jest to, że smakuje każdemu.
Czas przygotowania 30 min.
Czas gotowania 1 godzina 30 min.
Czas odpoczynku 1 godzina
Czas Totalny 3 godz.
Rodzaj Deser
Kuchnia Polska
Porcje 1 blacha

Wyposażenie

  • Piekarnik
  • Mikser
  • Garnek
  • Blacha

Składniki
  

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 6 łyżek mąki (100g)
  • 6 łyżek cukru (110g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Podkład na blachę

  • 3 łyżki kaszy mannej
  • 1 łyżka margaryny

Pianka

  • 4 szt. bitej śmietany w proszku (Śnieżka)
  • 2 szt. galaretki w proszku o smaku 1
  • 2 szt. galaretki w proszku o smaku 2

Sposób przygotowania
 

Przygotowanie blachy

  • Natłuścić blachę margaryną i wsypać do niej kasze manną.
  • Przechylając blachę i lekko ją potrząsając rozprowadzić kasze manną.
  • Nadmiar kaszy mannej, który się nie przykleił do blachy wysypać.

Biszkopt

  • Oddzielić białka od żółtek i ubić białka.
  • Dodać żółtka oraz cukier i miksować przez 5minut.
  • Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiewać ją do ciasta przez sito (mieszając powoli drewnianą łyżką).
  • Wylać ciasto na blachę i włożyć do zimnego piekarnika.
  • Włączyć piekarnik na 160-175stopni.
  • Piec 25minut od momentu nagrzania się piekarnika.
  • Wyciągnąć biszkopt i pozostawić do ostudzenia.
  • Zetrzeć szmatką lub ręcznikiem papierowym kaszę manną z boków blachy przed nałożeniem pierwszej warstwy pianki.

Pianka

  • Zrobić dwie bite śmietany oraz dwie galaretki o 1 smaku (do galaretki dać o połowę mniej wody niż jest napisane w instrukcji).
  • Ostudzić galaretkę i dodać do bitej śmietany nim zacznie tężeć.
  • Odstawić do lodówki i obserwować czy tężeje.
  • Rozmieścić na cieście gdy stężeje na tyle by mieć stan pośredni między cieczą, a ciałem stałym.
  • Szczelnie przykryć całe ciasto (zwłaszcza kanty).
  • Powtórzyć powyższe instrukcję ze pozostałymi galaretkami i bitymi śmietanami, z pominięciem punktu 4 i 5.
  • Drugą warstwę pianki wylewamy na ciasto w momencie gdy zacznie tężeć ale dalej jest w formie płynnej.
Udostępnij przez
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Zostaw komentarzx