Krótki opis
Puszyste racuchy z jabłkami, które przypomną Ci smak dzieciństwa. Przepis na racuchy bez drożdży, które wyjdą wyjątkowo puszyste
Czas przygotowania 20 min. min.
Czas gotowania 20 min. min.
Czas Totalny 40 min. min.
Rodzaj Obiad, Śniadanie
Kuchnia Polska
Porcje 2 osoby
Wyposażenie
- Mikser
- Patelnia
Składniki
- 3 duże jabłka
- 1 szklanka mleka
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru (lub cukru waniliowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania
- Oddzielić białka od żółtek.
- Ubić białka ze szczyptą soli.
- Zmiksować żółtka, mleko, mąkę i cukier.
- Jabłka obrać ze skórki, wyciąć ogryzek i pokroić w kosteczki.
- Wymieszać ciasto z jabłkami, a potem dodać ubite białka i ponownie wymieszać.
- Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem.
- Na koniec posypać cukrem pudrem.