Krótki opis
Bardzo prosty sos czosnkowy, gdy nie mamy pod ręką jogurtu, a keczup, musztarda i majonez na stałe goszczą w naszej lodówce.
Czas przygotowania 5 min. min.
Czas odpoczynku 15 min. min.
Czas Totalny 20 min. min.
Rodzaj Sosy i dodatki
Kuchnia Polska
Porcje 1 porcja
Wyposażenie
- Praska do czosnku
Składniki
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki keczupu
- 3 łyżeczki musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml mleka (opcjonalnie, jeśli chcemy złagodzić sos)
- 1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Wymieszać keczup, musztardę, majonez i czosnek.
- Dolać mleko i majeranek oraz ponownie wymieszać.
- Odstawić na 15 minut do lodówki.
Sos czosnkowy
Klasyczny sos czosnkowy na bazie jogurtu. Idealny dodatek do kebabów, pizzy, tortilli i nagetsów. Pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu.
Sprawdź ten przepis