Krótki opis
Domowy zakwas na żurek jest obowiązkowym składnikiem jeśli chcesz zrobić naprawdę dobry żurek.
Czas przygotowania 30 min. min.
Czas odpoczynku 5 dni d
Czas Totalny 5 dni d 30 min. min.
Rodzaj Obiad, Zupa
Kuchnia Polska
Porcje 1.5 litr
Wyposażenie
- Duży słoik
Składniki
- 1 litr wrzącej wody
- 1 ½ szklanki mąki żytniej (typ 2000)
- 4 ząbki czosnku
- 6 liści laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżka zakwasu żytniego chlebowego lub zakwasu na żurek (jeśli mamy)
Sposób przygotowania
- Wlać litr wrzątku do słoika.
- Dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
- Odstawić do wystygnięcia (poniżej 40 stopni Celsjusza).
- Obrać i lekko zgnieść czosnek.
- Dodać mąkę, czosnek i stary zakwas(jeśli mamy) i wymieszać.
- Przykryć słoik(ale nie zakręcać) i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce.
- Codziennie mieszać. Po 3-5 dni powinien być gotowy.
- Zakwas przecedzić przez sitko, tak by usunąć czosnek, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.
- Żurek przelać do butelek i wstawić do lodówki.