Krótki opis

Tradycyjna śląska zupa na wędzonkach i zakwasie żytnim. Żurek śląski według Lesia jest absolutnym fenomenem dla każdego mięsożercy.
Czas przygotowania 20 min.
Czas gotowania 1 godzina
Czas Totalny 1 godzina 20 min.
Rodzaj Obiad
Kuchnia Polska
Porcje 5 litrów

Wyposażenie

  • Duży garnek
  • Patelnia

Składniki
  

Mięso

  • 200-400 g żeberek wędzonych lub kiełbasy swojskiej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 400 g frankfurterek
  • 600 g białej kiełbasy

Nabiał i inne

  • 10 jajek
  • 0,5-0,7 litra zakwasu na żurek (im bardziej kwaśny tym mniej wlewamy)
  • 2 duże cebule
  • 2-3 kromek dobrego chleba (na jeden talerz / miskę żurku)

Przyprawy

  • 1 ½ łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżki majeranku

Sposób przygotowania
 

  • Do garnka wlewamy 2 litry wody i gotujemy żeberka przez 20 minut.
  • W międzyczasie kroimy boczek oraz cebulę w kosteczki i smażymy na patelni, a potem dodajemy do wywaru wraz z tłuszczem, który się wytopił.
  • Dodajemy do wywaru białe kiełbaski, a po 10 minutach dodajemy jeszcze frankfuterki.
  • W międzyczasie gotujemy jajka na twardo (ale nie za długo - maksymalnie 10 minut).
  • Po 10 minutach gotowania wywaru dodajemy zakwas, a jajka obieramy ze skorupki.
  • Po dolaniu zakwasu podgrzewać żurek do momentu zagotowania się i dodać jajka na koniec.
  • Podajemy z pokrojonym w koski lub pourywanym chlebem.
Udostępnij przez
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Zostaw komentarzx