Chleb jak z piekarni
Chleb pszenny na zakwasie żytnim, który smakuje jak z dobrej piekarni. Chlebek jest bardzo aromatyczny, skórka jest chrupiąca, a miąższ miękki i delikatny.
Piekarnik
Blacha
Duża miska
- 500 g mąki pszennej (typ 450)
- 200 ml zakwasu żytniego (patrz niżej)
- 200 ml ciepłej wody (poniżej 40 stopni Celsjusza)
- 30 g drożdży (1/3 kostki)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
Przygotowanie ciasta
Woda powinna być ciepła ale jej temperatura nie może przekraczać 40 stopni Celsjusza.
Odmierzamy 1/2 szklanki ciepłej wody, dodajemy drożdże, cukier i sól i mieszamy dokładnie.
Po dokładnym wymieszaniu umieszczamy zakwas, wodę, oliwę, mąkę w misce i mieszamy łyżką.
Gdy już składniki się wstępnie połączą to wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut.
Podsypujemy blachę mąką, a następnie formujemy bochenek chleba i umieszczamy go na niej.
Bochenek zostawiamy do wyrośnięcia w piekarniku rozgrzanym do 30-40 stopni(nie więcej!) na 90 minut.
Pieczenie
Gdy już chleb wyrośnie wyciągamy blachę z piekarnika.
Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza
Wkładamy chleb do piekarnika na 35 minut.
Po wyciągnięciu odstawiamy chleb w chłodne miejsce na 40-60 minut.