Dżem z czereśni
Słodziutki dżem z całymi owocami czereśni i lekką nutką kwaśności. Początek lata to najlepszy okres by uzupełnić nasze zapasy domowe o dżem z czereśni.
Garnek z grubym dnem
Słoiczki 150ml
- 1 kg czereśni
- 300 g cukru
- 10 g pektyny
- 2 cytryny (lub płaska łyżeczka kwasku cytrynowego)
- ½ szklanki wody
Umyć i wydrylować czereśnie.
Dodać do garnka czereśnie, wodę i 2/3 cukru.
Wymieszać wszystko i gotować przez ok. 20 minut.
Pozostałą część cukru zmieszać z pektyną.
Dodawać powoli pektynę jednocześnie mieszając.
Gotować jeszcze 5 minut i na koniec zebrać pianę z góry dżemu.
Gotujący się dżem wlewać do słoików i zakręcić.