Wróć
dżem z czereśni

Dżem z czereśni

Słodziutki dżem z całymi owocami czereśni i lekką nutką kwaśności. Początek lata to najlepszy okres by uzupełnić nasze zapasy domowe o dżem z czereśni.

Wyposażenie

  • Garnek z grubym dnem
  • Słoiczki 150ml

Składniki
  

  • 1 kg czereśni
  • 300 g cukru
  • 10 g pektyny
  • 2 cytryny (lub płaska łyżeczka kwasku cytrynowego)
  • ½ szklanki wody

Sposób przygotowania
 

  • Umyć i wydrylować czereśnie.
  • Dodać do garnka czereśnie, wodę i 2/3 cukru.
  • Wymieszać wszystko i gotować przez ok. 20 minut.
  • Pozostałą część cukru zmieszać z pektyną.
  • Dodawać powoli pektynę jednocześnie mieszając.
  • Gotować jeszcze 5 minut i na koniec zebrać pianę z góry dżemu.
  • Gotujący się dżem wlewać do słoików i zakręcić.