Fasolka po bretońsku
Tradycyjna polskie danie z fasoli i przecieru pomidorowego z dodatkami. Przepis idealny dla tych, którzy lubią się porządnie nasycić.
Mięso
- 1,4 kg kiełbasy wędzonej
- 0,6 kg boczku wędzonego
Warzywa i przetwory
- 1,2 kg fasoli
- 2 l przecieru pomidorowego
- 5 cebuli
- 1 główka czosnku
- 1 natka pietruszki
Przyprawy
- 4 łyżki majeranku
- 3 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka cząbru
- 10 listków liści laurowych
- 20 kulek ziela angielskiego
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
Fasole wsypać do garnka, zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia odcedzić i gotować w 4 litrach świeżej wodzy z dodatkiem soli przez 2,5 godziny.
Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kosteczki i podsmażyć na patelni, po czym dodać do wywaru.
Dodać również przecier pomidorowy, posiekaną pietruszkę i pozostałe przyprawy.
Gotować jeszcze przez ok. 20 minut.