Wróć
fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Tradycyjna polskie danie z fasoli i przecieru pomidorowego z dodatkami. Przepis idealny dla tych, którzy lubią się porządnie nasycić.

Wyposażenie

  • Duży garnek
  • Patelnia

Składniki
  

Mięso

  • 1,4 kg kiełbasy wędzonej
  • 0,6 kg boczku wędzonego

Warzywa i przetwory

  • 1,2 kg fasoli
  • 2 l przecieru pomidorowego
  • 5 cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 1 natka pietruszki

Przyprawy

  • 4 łyżki majeranku
  • 3 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka cząbru
  • 10 listków liści laurowych
  • 20 kulek ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania
 

  • Fasole wsypać do garnka, zalać wodą i odstawić na noc.
  • Następnego dnia odcedzić i gotować w 4 litrach świeżej wodzy z dodatkiem soli przez 2,5 godziny.
  • Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kosteczki i podsmażyć na patelni, po czym dodać do wywaru.
  • Dodać również przecier pomidorowy, posiekaną pietruszkę i pozostałe przyprawy.
  • Gotować jeszcze przez ok. 20 minut.