Gulasz z szynki
Gulasz z szynki wieprzowej to idealny pomysł na niedzielny obiad. Można go podawać z ryżem, ziemniakami, kluskami śląskimi lub pieczywem.
- 1 kg szynki
- 1 szklanka wody
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki margaryny
- 2 łyżki Maggi
Przyprawy
- 2 łyżeczki czosnku staropolskiego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu
Zagęszczacz
- ¾ szklanki wody
- 3-4 łyżki mąki pszennej
Opcjonalne
- garść lubczyku lub pietruszki
Przygotowanie
Pokroić mięso w kostki (2-3cm).
Wymieszać mięso z solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim
Odstawić na 1 godzinę do lodówki
Gotowanie
Mięso dać na patelnie i przysmażyć na margarynie, aż się lekko przypiecze z dwóch stron.
W międzyczasie pokroić cebulę w kosteczki, a czosnek w 1mm plastry.
Dodać cebulę z czosnkiem i smażyć, aż się cebula lekko zarumieni.
Dodać 300ml wody oraz sos sojowy(magę) i dusić na małym ogniu 30 minut.
Zagęszczenie sosu
Ściągnąć przygotowany sos z gazu.
W pojemniku/słoiczku/szklance połączyć 150ml wody z 3 łyżkami mąki pszennej.
Dodać przygotowany zagęszczacz do sosu i dokładnie wymieszać.
Podgrzewać sos, aż do zagotowania co jakiś czas mieszając.