Kluski śląskie
Kluski śląskie z dziurką w środku to tradycyjne polskie danie. Obowiązek na polskim weselu i komunii. Kluski śląskie idealnie współgrają z mięsnymi sosami.
Duży garnek
Miska
Praska do ziemniaków
- ¾ porcji ziemniaków
- ¼ porcji mąki ziemniaczanej
- 1 jajko (na pół kilo ziemniaków)
- ⅛ kostki masła (na pół kilo ziemniaków)
- ½ łyżeczki soli (na 1 litr wody, w której będziemy gotować ziemniaki)
- 4-6 łyżeczek soli (do wody, w której będziemy gotować kluski)
Przygotowanie klusek
Ziemniaki ugotować w wodzie z solą, odcedzić i przecisnąć przez praskę.
Poczekać aż ziemniaki ostygną i umieścić je w misce.
Wykroić ćwiartkę ziemniaków z miski i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
Dodać jajko, masło i wszystko wymieszać.
Wyrabiać do uzyskania jednolitej konsystencji (jak się będzie lepić to dodać więcej mąki).
Ręcznie uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Zrobić palcem dziurkę w kluskach.
Gotowanie
Zagotować wodę w bardzo dużym garnku.
Dodać do wody 4 łyżeczki soli (w przypadku 6l garnka).
Wrzucać po 20-30 klusek naraz.
Każdą porcję gotujemy 7-10 minut.