Ogórki kiszone
Prosty przepis na ogórki kiszone, które zawsze wychodzą. Wystarczy minimum wkładu czasowego by zrobić ogórki, które mogą leżeć w spiżarce przez cały rok.
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek chrzanu
- 1 gałązka kopru
- 2-3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu kolorowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka soli (na 1 litr wody)
- ogórki (tyle ile się zmieści w słoiku)
Ogórki umyć, a koper i chrzan przepłukać.
Chrzan pokroić na kawałki około 3cm.
Zagotować wodę z solą.
Na dno słoika włożyć chrzan, czosnek i część kopru i liście laurowe.
Powkładać pionowo ogórki w taki sposób by ich upchnąć jak najwięcej.
Na koniec wsypać ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego.
Zalać gotującą się wodą i mocno zakręcić.