Wróć
ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Prosty przepis na ogórki kiszone, które zawsze wychodzą. Wystarczy minimum wkładu czasowego by zrobić ogórki, które mogą leżeć w spiżarce przez cały rok.

Wyposażenie

  • Słoik

Składniki
  

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek chrzanu
  • 1 gałązka kopru
  • 2-3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu kolorowego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli (na 1 litr wody)
  • ogórki (tyle ile się zmieści w słoiku)

Sposób przygotowania
 

  • Ogórki umyć, a koper i chrzan przepłukać.
  • Chrzan pokroić na kawałki około 3cm.
  • Zagotować wodę z solą.
  • Na dno słoika włożyć chrzan, czosnek i część kopru i liście laurowe.
  • Powkładać pionowo ogórki w taki sposób by ich upchnąć jak najwięcej.
  • Na koniec wsypać ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego.
  • Zalać gotującą się wodą i mocno zakręcić.