Niespotykanie dobra pizza, której bazą jest sos szpinakowy, a mięsne dodatki i dużo sera przyprawią o zawrót głowy każdego fana zdrowego odżywiania.
Wyposażenie
Piekarnik
Tarka
Patelnia
Blacha
Składniki
Ciasto
400gmąki pszennej(typ 450 - 650)
1szklankamleka
15gdrożdży(1/6 kostki)
2łyżkioleju
2łyżkicukru
1łyżeczkasoli
Sos szpinakowy
500gszpinaku(może być surowy lub mrożony)
4ząbkiczosnku
3łyżkiciepłego masła(ale nie gorącego)
1szczyptagałki muszkatołowej
3szczyptysoli
2szczyptapieprzu
Dodatki
300-400gsera żółtego
200gboczku wędzonego
1papryka
1cebula
100gsmażonych pieczarek(opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Pierwszy etap - przygotowanie ciasta
Mleko, cukier i drożdże dokładnie wymieszać.
Dodać sól, mąkę i olej oraz wyrabiać ciasto przez 2 minuty.
Ciasto przykryć szmatką i zaczekać 60 minut do wyrośnięcia.
Drugi etap - przygotowanie składników
Pokroić szpinak na drobno i umieścić wraz z masłem na patelni.
Smażyć do wygotowania się wody.
Dodać sprasowane ząbki czosnku i smażyć jeszcze 2minuty.
Pokroić warzywa i boczek, a ser zetrzeć na tarce.
Trzeci etap - łączenie składników i pieczenie
Po wyrośnięciu rozprowadzić ciasto równomiernie na całą powierzchnie blachy i rozsmarować na sos na pizzy.
Dodać paprykę i pieczarki (opcjonalnie).
Posypać równomiernie startym serem.
Na samej górze poukładać pokrojoną cebule i boczek.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 230-250 stopni przez 13-16 minut.
Uwagi
Jeśli przesadzimy z ilością składników to ciasto na środku pizzy będzie surowe, a pieczenie pizzy dłużej niż 16minut wiąże się ze zbyt mocnym spieczeniem żółtego sera.