Wróć
placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to wyjątkowo prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków. Są idealnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Wyposażenie

  • Patelnia
  • Tarka

Składniki
  

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szt. cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • olej lub smalec

Sposób przygotowania
 

  • Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy.
  • Ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie).
  • Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną.
  • Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany, doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Smażymy z obu stron na złoty kolor