Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to wyjątkowo prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków. Są idealnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
- 1 kg ziemniaków
- 2 szt. cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- olej lub smalec
Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy.
Ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie).
Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną.
Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Smażymy z obu stron na złoty kolor