Wróć

Sos pomidorowy

Klasyczny sos pomidorowy na spód pizzy, zapiekanki lub tarty. Passata pomidorowa, czosnek, bazylia i oregano... Czyli prosto i po włosku.

Wyposażenie

  • Patelnia

Składniki
  

  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szczypty soli

Sposób przygotowania
 

  • Do garnka wlać oliwę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Smażyć chwilkę do uzyskania złotego koloru (uważać by nie spalić).
  • Dodać przecier pomidorowy oraz wszystkie przyprawy i wymieszać.
  • Zagotować i zmniejszyć ogień na palniku na najmniejszy.
  • Gotować pod przykryciem 15 minut.