Tortille
Tortilla to podstawowy składnik wszystkich wrapów. Tortille są proste w przygotowaniu, smaczne, miękkie i wytrzymałe, przez co idealne do zawijania.
- 600 g mąki pszennej (typ 450)
- 300 ml wrzątku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Umieścić w misce mąkę i dodać olej.
We wrzątku rozpuścić cukier i sól, po czym dodać do mąki.
Mieszać wszystko łyżką do momentu wstępnego połączenie się składników.
Wyrabiać ciasto ręcznie, aż będzie zwarte i elastyczne, a potem odstawić na 15 minut.
Podzielić ciasto na 8 równych części i każdą z nich rozwałkować(jeśli ciasto się lepi do wałka lub blatu to podsypać trochę mąką).
Rozgrzać mocno patelnie bez oleju i prażyć na niej placki po 1 minutę na stronę.