Żytni zakwas chlebowy
Żytni zakwas chlebowy to połączenie wody i mąki, w którym wytwarzają się drożdże i bakterie, dzięki którym pieczywo ma wyjątkowy aromat i świetnie rośnie.
Duży słoik
Bawełniana szmatka
- 1 szklanka mąki żytniej (typ 1800 lub więcej)
- 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody (nie może być gorąca)
Gdy mamy stary zakwas
- 1 szklanka starego zakwasu (jeśli mamy)
Gdy nie mamy starego zakwasu
- 20-28 łyżek ciepłej przegotowanej wody
- 20-28 łyżek mąki żytniej (typ 1800 lub więcej)
Umyć i wyparzyć słoik oraz łyżkę.
Wsypać mąkę do słoika i dodać przegotowaną wodę.
Wymieszać składniki łyżką.
Jeśli nie mamy starego zakwasu
Przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce.
Co 12h dokarmiać zakwas 2 łyżkami mąki żytniej i wody (nie zapomnieć wyparzyć wcześniej łyżki).
Po upływie 5-7 dni zakwas powinien być gotowy.
Nie zapomnieć odłożyć 1 szklankę zakwasu na następne pieczenie. Zakwas przykryć nakrętką od słoika (nie zakręcać) i przechowywać w lodówce.
Reanimacja starego zakwasu, który długo leżał w lodówce
- Dodać 2 łyżki wody i 2 łyżki mąki.
- Wymieszać i zostawić na ok 6 godzin