Krótki opis
Chleb pszenny na zakwasie żytnim, który smakuje jak z dobrej piekarni. Chlebek jest bardzo aromatyczny, skórka jest chrupiąca, a miąższ miękki i delikatny.
Czas przygotowania 20 min. min.
Czas gotowania 35 min. min.
Czas wyrastania 1 godzina godzina 30 min. min.
Czas Totalny 2 godz. godziny 25 min. min.
Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polska
Porcje 2 średnie bochenki
Wyposażenie
- Piekarnik
- Blacha
- Duża miska
Składniki
- 500 g mąki pszennej (typ 450)
- 200 ml zakwasu żytniego (patrz niżej)
- 200 ml ciepłej wody (poniżej 40 stopni Celsjusza)
- 30 g drożdży (1/3 kostki)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta
- Woda powinna być ciepła ale jej temperatura nie może przekraczać 40 stopni Celsjusza.
- Odmierzamy 1/2 szklanki ciepłej wody, dodajemy drożdże, cukier i sól i mieszamy dokładnie.
- Po dokładnym wymieszaniu umieszczamy zakwas, wodę, oliwę, mąkę w misce i mieszamy łyżką.
- Gdy już składniki się wstępnie połączą to wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut.
- Podsypujemy blachę mąką, a następnie formujemy bochenek chleba i umieszczamy go na niej.
- Bochenek zostawiamy do wyrośnięcia w piekarniku rozgrzanym do 30-40 stopni(nie więcej!) na 90 minut.
Pieczenie
- Gdy już chleb wyrośnie wyciągamy blachę z piekarnika.
- Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza
- Wkładamy chleb do piekarnika na 35 minut.
- Po wyciągnięciu odstawiamy chleb w chłodne miejsce na 40-60 minut.