Dżem dyniowo-pomarańczowy z imbirem

Krótki opis

Za sprawą cytryny, pomarańczy i imbiru smak dyni nabiera nowego wymiaru. Raz zrobiony dżem dyniowo-pomarańczowy z imbirem zagości na stałe w Twojej spiżarce.
Czas przygotowania 20 min.
Czas gotowania 1 godzina
Czas Totalny 1 godzina 15 min.
Rodzaj Przetwory
Kuchnia Polska
Porcje 6 słoiczków

Wyposażenie

  • Zester do cytrusów (jak nie mamy możemy użyć tarki lub w ostateczności obieraczki)
  • Wyciskarka do cytrusów
  • Tarka
  • Garnek
  • Słoiczki 150ml

Składniki
  

  • 1 kg dyni
  • 3 soczyste pomarańcze
  • 1 cytryna (sok)
  • 2 szklanki cukru
  • 3 cm kostka imbiru
  • ½ szklanka wody
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania
 

Przygotowanie

  • Umyć dynie, obrać ze skóry i wydrążyć gniazda nasienne.
  • Pokroić dynię na małe kawałeczki.
  • Wycisnąć sok z cytryny, a imbir zetrzeć na tarcę.

Pomarańcze

  • Z jednej z pomarańczy zetrzeć skórkę (bez białego miąższu) za pomocą zestera (jeśli nie mamy to obieramy w inny sposób, a potem kroimy w cienkie paseczki).
  • Do małego garnuszka dodać pół szklanki wody, 2 łyżki cukru, skorki z pomarańczy i gotować 15 minut.
  • Wszystkie pomarańcze obrać ze skórki i pokroić w małe kosteczki.

Gotowanie

  • W garnku umieścić dynię, pomarańcze i 1 szklankę cukru i gotować 25 minut na małym ogniu.
  • Dodać syrop cukrowy ze skórkami z pomarańczy, imbir i sok z cytryny.
  • Gotować na małym ogniu 15 minut.

Pasteryzacja

  • Pozostałą część cukru zmieszać z pektyną.
  • Dodawać powoli pektynę jednocześnie mieszając.
  • Gotować jeszcze 5 minut.
  • Gotujący się dżem wlać do słoików i zakręcić.
Udostępnij przez
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Zostaw komentarzx