Krótki opis
Tradycyjna polskie danie z fasoli i przecieru pomidorowego z dodatkami. Przepis idealny dla tych, którzy lubią się porządnie nasycić.
Czas przygotowania 20 min. min.
Czas gotowania 2 godz. godziny 50 min. min.
Czas odpoczynku 12 godz. godziny
Czas Totalny 15 godz. godziny 10 min. min.
Rodzaj Zupa
Kuchnia Polska
Porcje 12 litrów
Wyposażenie
- Duży garnek
- Patelnia
Składniki
Mięso
- 1,4 kg kiełbasy wędzonej
- 0,6 kg boczku wędzonego
Warzywa i przetwory
- 1,2 kg fasoli
- 2 l przecieru pomidorowego
- 5 cebuli
- 1 główka czosnku
- 1 natka pietruszki
Przyprawy
- 4 łyżki majeranku
- 3 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka cząbru
- 10 listków liści laurowych
- 20 kulek ziela angielskiego
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
Sposób przygotowania
- Fasole wsypać do garnka, zalać wodą i odstawić na noc.
- Następnego dnia odcedzić i gotować w 4 litrach świeżej wodzy z dodatkiem soli przez 2,5 godziny.
- Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kosteczki i podsmażyć na patelni, po czym dodać do wywaru.
- Dodać również przecier pomidorowy, posiekaną pietruszkę i pozostałe przyprawy.
- Gotować jeszcze przez ok. 20 minut.