Krótki opis
Gulasz z szynki wieprzowej to idealny pomysł na niedzielny obiad. Można go podawać z ryżem, ziemniakami, kluskami śląskimi lub pieczywem.
Czas przygotowania 20 min. min.
Czas gotowania 50 min. min.
Czas odpoczynku 1 godzina godzina
Czas Totalny 2 godz. godziny 10 min. min.
Rodzaj Obiad
Kuchnia Polska
Porcje 4 osoby
Wyposażenie
- Głęboka patelnia
Składniki
- 1 kg szynki
- 1 szklanka wody
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki margaryny
- 2 łyżki Maggi
Przyprawy
- 2 łyżeczki czosnku staropolskiego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu
Zagęszczacz
- ¾ szklanki wody
- 3-4 łyżki mąki pszennej
Opcjonalne
- garść lubczyku lub pietruszki
Sposób przygotowania
Przygotowanie
- Pokroić mięso w kostki (2-3cm).
- Wymieszać mięso z solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim
- Odstawić na 1 godzinę do lodówki
Gotowanie
- Mięso dać na patelnie i przysmażyć na margarynie, aż się lekko przypiecze z dwóch stron.
- W międzyczasie pokroić cebulę w kosteczki, a czosnek w 1mm plastry.
- Dodać cebulę z czosnkiem i smażyć, aż się cebula lekko zarumieni.
- Dodać 300ml wody oraz sos sojowy(magę) i dusić na małym ogniu 30 minut.
Zagęszczenie sosu
- Ściągnąć przygotowany sos z gazu.
- W pojemniku/słoiczku/szklance połączyć 150ml wody z 3 łyżkami mąki pszennej.
- Dodać przygotowany zagęszczacz do sosu i dokładnie wymieszać.
- Podgrzewać sos, aż do zagotowania co jakiś czas mieszając.
Opcjonalne
- Jak ktoś lubi to można dodać posiekany lubczyk lub pietruszkę.
Czosnek staropolski
Mieszanka przypraw o wyjątkowej kompozycji smaków, w której główne skrzypce gra czosnek.
Sprawdź ten przepis