Krótki opis

Klasyczne węgierskie danie, w którym główną rolę gra papryka i cukinia. Leczo z cukinią to bardzo zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad dla całej rodziny.
5 z 1 głosu
Czas przygotowania 45 min.
Czas gotowania 1 godzina
Czas Totalny 1 godzina 45 min.
Rodzaj Obiad
Kuchnia Węgierska
Porcje 12 litrów

Wyposażenie

  • Duży garnek 12l

Składniki
  

Mięso

  • 1 ½ kg piersi z kurczaka
  • 1 pęczek kiełbasy swojskiej wędzonej

Warzywa i przetwory

  • 1400 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 1 l wody (jeśli chcemy by leczo było mniej gęste)
  • 2 kg papryki kolorowej
  • 2 kg cukinii
  • 1,5 kg pomidorów
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku

Przyprawy

  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki jarzynki
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka chili grys (lub 2 łyżeczki chilli mielonego)

Sposób przygotowania
 

Przygotowanie

  • Wszystkie warzywa przepłukać w wodzie.
  • Z papryki odciąć gniazda nasienne i białe elementy ze środka oraz pokroić w kosteczki.
  • Cukinie obrać i wyciąć końcówkę oraz gniazda nasienne (jeśli mamy młode cukinie to można je zostawić). Pokroić w kosteczki.
  • Pomidory wyparzyć i obrać ze skórki. a następnie usunąć zieloną część i pokroić je w kostki.
  • Cebulę i czosnek obrać. Cebulę kroimy w kosteczki, a czosnek w paski.
  • Pokroić piersi i kiełbasę w 2-3cm kawałki

Smażenie

  • Lekko podsmażyć kawałki kiełbasy.
  • Dodać piersi z kurczaka, sól i pieprz. Smażyć przez 10-15 minut.
  • Następnie dodać cebulę, a gdy tylko się zeszkli dodać czosnek na 3-5 minut.

Gotowanie

  • Wrzucamy do garnka wszystkie pozostałe warzywa i tak smażymy jeszcze 5 minut.
  • Wszystko zalewamy wodą i 2 passatami i dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy.
  • Gotujemy jeszcze 20-30 minut.
  • Podawać z ryżem lub pieczywem.
Udostępnij przez
Subskrypcja
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
1
0
Zostaw komentarzx