Krótki opis
Niespotykanie dobra pizza, której bazą jest sos szpinakowy, a mięsne dodatki i dużo sera przyprawią o zawrót głowy każdego fana zdrowego odżywiania.
5 z 1 głosu
Czas przygotowania 20 min. min.
Czas gotowania 15 min. min.
Czas odpoczynku 1 godzina godzina
Czas Totalny 1 godzina godzina 35 min. min.
Rodzaj Kolacja, Obiad
Kuchnia Włoska
Porcje 3 osoby
Wyposażenie
- Piekarnik
- Tarka
- Patelnia
- Blacha
Składniki
Ciasto
- 400 g mąki pszennej (typ 450 - 650)
- 1 szklanka mleka
- 15 g drożdży (1/6 kostki)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Sos szpinakowy
- 500 g szpinaku (może być surowy lub mrożony)
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki ciepłego masła (ale nie gorącego)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 3 szczypty soli
- 2 szczypta pieprzu
Dodatki
- 300-400 g sera żółtego
- 200 g boczku wędzonego
- 1 papryka
- 1 cebula
- 100 g smażonych pieczarek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Pierwszy etap - przygotowanie ciasta
- Mleko, cukier i drożdże dokładnie wymieszać.
- Dodać sól, mąkę i olej oraz wyrabiać ciasto przez 2 minuty.
- Ciasto przykryć szmatką i zaczekać 60 minut do wyrośnięcia.
Drugi etap - przygotowanie składników
- Pokroić szpinak na drobno i umieścić wraz z masłem na patelni.
- Smażyć do wygotowania się wody.
- Dodać sprasowane ząbki czosnku i smażyć jeszcze 2minuty.
- Pokroić warzywa i boczek, a ser zetrzeć na tarce.
Trzeci etap - łączenie składników i pieczenie
- Po wyrośnięciu rozprowadzić ciasto równomiernie na całą powierzchnie blachy i rozsmarować na sos na pizzy.
- Dodać paprykę i pieczarki (opcjonalnie).
- Posypać równomiernie startym serem.
- Na samej górze poukładać pokrojoną cebule i boczek.
- Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 230-250 stopni przez 13-16 minut.
Uwagi
Jeśli przesadzimy z ilością składników to ciasto na środku pizzy będzie surowe, a pieczenie pizzy dłużej niż 16minut wiąże się ze zbyt mocnym spieczeniem żółtego sera.