Krótki opis
Placki ziemniaczane to wyjątkowo prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków. Są idealnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Czas przygotowania 20 min. min.
Czas gotowania 30 min. min.
Czas Totalny 50 min. min.
Rodzaj Obiad, Śniadanie
Kuchnia Polska
Porcje 2 osoby
Wyposażenie
- Patelnia
- Tarka
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 szt. cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- olej lub smalec
Sposób przygotowania
- Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy.
- Ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie).
- Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną.
- Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany, doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Smażymy z obu stron na złoty kolor