Krótki opis

Tortilla to podstawowy składnik wszystkich wrapów. Tortille są proste w przygotowaniu, smaczne, miękkie i wytrzymałe, przez co idealne do zawijania.
Czas przygotowania 15 min.
Czas gotowania 20 min.
Czas odpoczynku 15 min.
Czas Totalny 50 min.
Rodzaj Obiad
Kuchnia Meksykańska
Porcje 8 placków

Wyposażenie

  • Patelnia
  • Wałek

Składniki
  

  • 600 g mąki pszennej (typ 450)
  • 300 ml wrzątku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania
 

  • Umieścić w misce mąkę i dodać olej.
  • We wrzątku rozpuścić cukier i sól, po czym dodać do mąki.
  • Mieszać wszystko łyżką do momentu wstępnego połączenie się składników.
  • Wyrabiać ciasto ręcznie, aż będzie zwarte i elastyczne, a potem odstawić na 15 minut.
  • Podzielić ciasto na 8 równych części i każdą z nich rozwałkować(jeśli ciasto się lepi do wałka lub blatu to podsypać trochę mąką).
  • Rozgrzać mocno patelnie bez oleju i prażyć na niej placki po 1 minutę na stronę.
Udostępnij przez
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Zostaw komentarzx