Zaczyn drożdżowy

Krótki opis

Dzięki niemu pieczywo będzie puszyste i pięknie wyrośnie. Podstawa bardzo wielu wypieków jak np. chleba, bułek i pizzy.
Czas przygotowania 2 min.
Czas odpoczynku 30 min.
Czas Totalny 32 min.
Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polska
Porcje 1 chleb / pizza

Składniki
  

  • 15 g drożdży (1/6 kostki)
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania
 

  • Wymieszać drożdże i cukier w ciepłej wodzie.
  • Gdy już cukier się rozpuści, a drożdże wymieszają dodać mąkę i wymieszać.
  • Odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie (powinno mieć konsystencje gęstej śmietany).
Żytni zakwas chlebowy
Żytni zakwas chlebowy to połączenie wody i mąki, w którym wytwarzają się drożdże i bakterie, dzięki którym pieczywo ma wyjątkowy aromat i świetnie rośnie.
Sprawdź ten przepis
żytni zakwas chlebowy
Chleb z ziarnami
Pyszny i chrupiący żytnio-pszenny chlebek pełnoziarnisty na zakwasie. Chleb z ziarnami dzięki siemieniu lnianemu i słonecznikowi ma wyjątkowy smak.
Sprawdź ten przepis
chleb z ziarnami
Ciasto na pizze
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto na pizze. Po upieczeniu jest chrupkie na brzegach, a miękkie w środku. Idealnie nadaje się na wszelkiej maści pizze robione w zwykłym domowym piekarniku.
Sprawdź ten przepis
ciasto na pizze
Udostępnij przez
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Zostaw komentarzx