Żytni zakwas chlebowy

Krótki opis

Żytni zakwas chlebowy to połączenie wody i mąki, w którym wytwarzają się drożdże i bakterie, dzięki którym pieczywo ma wyjątkowy aromat i świetnie rośnie.
Czas przygotowania 5 min.
Czas odpoczynku 5 dni
Czas Totalny 5 dni 5 min.
Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polska
Porcje 4 chleby

Wyposażenie

  • Duży słoik
  • Bawełniana szmatka

Składniki
  

  • 1 szklanka mąki żytniej (typ 1800 lub więcej)
  • 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody (nie może być gorąca)

Gdy mamy stary zakwas

  • 1 szklanka starego zakwasu (jeśli mamy)

Gdy nie mamy starego zakwasu

  • 20-28 łyżek ciepłej przegotowanej wody
  • 20-28 łyżek mąki żytniej (typ 1800 lub więcej)

Sposób przygotowania
 

  • Umyć i wyparzyć słoik oraz łyżkę.
  • Wsypać mąkę do słoika i dodać przegotowaną wodę.
  • Wymieszać składniki łyżką.

Jeśli mamy stary zakwas

  • Dodać stary zakwas i wymieszać.
  • Przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na 12h (najlepiej na noc).

Jeśli nie mamy starego zakwasu

  • Przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Co 12h dokarmiać zakwas 2 łyżkami mąki żytniej i wody (nie zapomnieć wyparzyć wcześniej łyżki).
  • Po upływie 5-7 dni zakwas powinien być gotowy.

Uwagi

Nie zapomnieć odłożyć 1 szklankę zakwasu na następne pieczenie. Zakwas przykryć nakrętką od słoika (nie zakręcać) i przechowywać w lodówce.
Reanimacja starego zakwasu, który długo leżał w lodówce
  1. Dodać 2 łyżki wody i 2 łyżki mąki.
  2. Wymieszać i zostawić na ok 6 godzin
Zaczyn drożdżowy
Dzięki niemu pieczywo będzie puszyste i pięknie wyrośnie. Podstawa bardzo wielu wypieków jak np. chleba, bułek i pizzy.
Sprawdź ten przepis
zaczyn drożdżowy
Chleb z ziarnami
Pyszny i chrupiący żytnio-pszenny chlebek pełnoziarnisty na zakwasie. Chleb z ziarnami dzięki siemieniu lnianemu i słonecznikowi ma wyjątkowy smak.
Sprawdź ten przepis
chleb z ziarnami
Udostępnij przez
Subskrypcja
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Zostaw komentarzx