Krótki opis
Żytni zakwas chlebowy to połączenie wody i mąki, w którym wytwarzają się drożdże i bakterie, dzięki którym pieczywo ma wyjątkowy aromat i świetnie rośnie.
Czas przygotowania 5 min. min.
Czas odpoczynku 5 dni d
Czas Totalny 5 dni d 5 min. min.
Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polska
Porcje 4 chleby
Wyposażenie
- Duży słoik
- Bawełniana szmatka
Składniki
- 1 szklanka mąki żytniej (typ 1800 lub więcej)
- 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody (nie może być gorąca)
Gdy mamy stary zakwas
- 1 szklanka starego zakwasu (jeśli mamy)
Gdy nie mamy starego zakwasu
- 20-28 łyżek ciepłej przegotowanej wody
- 20-28 łyżek mąki żytniej (typ 1800 lub więcej)
Sposób przygotowania
- Umyć i wyparzyć słoik oraz łyżkę.
- Wsypać mąkę do słoika i dodać przegotowaną wodę.
- Wymieszać składniki łyżką.
Jeśli mamy stary zakwas
- Dodać stary zakwas i wymieszać.
- Przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na 12h (najlepiej na noc).
Jeśli nie mamy starego zakwasu
- Przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce.
- Co 12h dokarmiać zakwas 2 łyżkami mąki żytniej i wody (nie zapomnieć wyparzyć wcześniej łyżki).
- Po upływie 5-7 dni zakwas powinien być gotowy.
Uwagi
Nie zapomnieć odłożyć 1 szklankę zakwasu na następne pieczenie. Zakwas przykryć nakrętką od słoika (nie zakręcać) i przechowywać w lodówce.
Reanimacja starego zakwasu, który długo leżał w lodówce
- Dodać 2 łyżki wody i 2 łyżki mąki.
- Wymieszać i zostawić na ok 6 godzin
Zaczyn drożdżowy
Dzięki niemu pieczywo będzie puszyste i pięknie wyrośnie. Podstawa bardzo wielu wypieków jak np. chleba, bułek i pizzy.
Sprawdź ten przepis
Chleb z ziarnami
Pyszny i chrupiący żytnio-pszenny chlebek pełnoziarnisty na zakwasie. Chleb z ziarnami dzięki siemieniu lnianemu i słonecznikowi ma wyjątkowy smak.
Sprawdź ten przepis